Néhány idézet a pénzről

Néhány idézet. Olvasd el az első cikk előszavát is!

 

„Érzett rajtuk, hogy hisznek valamiben. A Pénzben hittek, ami már nem csak fizetési eszköz volt számukra, hanem mágikus, misztikus energia. És úgy éltek, viselkedtek, mintha vallásos feladatot teljesítenének egy pogány fétis szolgálatában. Hittek abban, hogy a Pénz birtokában nem csak az életkörülmények változnak meg, hanem az Ember is elváltozik. Testi hiba, születési hátrány, szellemi képességek hiánya nem számít, hiszen a Pénz varázsereje kárpótol, és helyére tesz mindent.”

(Márai Sándor – Szívszerelem)

 

“So tell me, Gordon, when does it all end? How many yachts can you water-ski behind? How much is enough?”

“It’s not a question of enough, pal. It’s a zero-sum game. Somebody wins, somebody loses. Money itself isn’t lost or made... it’s simply, uh, transferred from one perception to another... like magic.”

(Gordon Gekko to Bud Fox in the 1987 film, Wall Street)

„– És mondd, Gordon, véget ér valaha? Hány jachttal akarsz vízisízni? Mennyi az elég?

– Nem az a kérdés, elég-e, haver. Nullszaldós játék. Valaki nyer, valaki veszít. A pénz nem gyarapodik. És nem vész el… csak átalakul, a képzeletben, olyan ez, mint a varázslat.”

(Gordon Gekko Bud Foxhoz az 1987-es Wall Street c. filmben)

 

„– Pszt! – ijesztett rám az anyám – csendesen, még kiszökik. Te még nem tudod, milyen fürge állat a krajcár. Az nagyon sebesen szalad, csak úgy gurul. De még hogy gurul…”

(Móricz Zsigmond: Hét krajcár)

 

„Nem segített sem a hatalom, sem a furfang. A gonoszok ereje nagyobb ezeknél.”

(Mikszáth Kálmán: A jó palócok – A néhai bárány)

Tags: 

Új hozzászólás